RAF WILLEMS: TOTTENHAM LEERT AUTISTISCHE KINDEREN VOETBALLEN

maart 10, 2008

De Londense tegenstander van PSV in de Uefacup, Tottenham Hotspur, zette het voorbije jaar een bijzonder voetbalproject op. 

Tijdens de zomer van 2000 brengen we de v akantie door in de jeugdherberg van Vlieland. Op zoek naar rust en stilte. Onze zoon lijdt aan het syndroom van Asperger: een combinatie van autisme, ADHD en, in zijn geval, hoogbegaafdheid. Hij kent alle vogels bij naam en bruist van energie.

Rumoerige Duitsers overspoelen de jeugdherberg en ja hoor,  het onvermijdelijke gebeurt. Ze dagen ons uit voor een five-a-side: twee volwassenen, drie kinderen. Vijf Duitsers versus drie Nederlanders en twee Belgen. De Duitse jongens tikken de bal vloeiend van voet tot voet. Mijn zoon kan, in navolging van zijn vader, helemaal niet voetballen maar hij loopt en blijft lopen. Ik geef hem een strikte opdracht mee en neurie hem de billenkletser van Henk Spaan en Harry Vermeegen in het oor: jagen, jagen, jagen op de bal! Hij lost de tegenstander van geen vin en wroet zich voortdurend in de weg van het Duitse dribbelwonder. Met de nodige overtredingen. Hij reageert niet begrijpend en vol woede als hij toch het duel verliest. ‘Der Davids dort’ grommen de Duitsers, die denken dat we Nederlanders zijn. Sommige autisten nemen alles letterlijk op. Ik blijf lafhartig op twee meter van het doel en keil elke bal plompverloren weg. Het blijft 0-0 tot twee minuten voor tijd. Maar five-a-side is een spel met tien spelers en één bal en op het einde wint Duitsland.

Mijn zoon is even afgeleid – ik beeld me in dat een overvliegende Vlielandse vogel zijn aandacht trok – en ik stap domweg uit positie, alsnog 1-0.

Op zijn zevende sluit mijn zoon zich aan bij een karateclub. Hij is vinnig, prent zich als eerste alle Japanse termen in het hoofd én toont zich gezond vechtlustig. De angst slaat echter toe als de leraar zich tot hem richt. Sommige autisten kunnen geen gezichten lezen. Ze weten niet wat zich achter de mimiek verschuilt en vrezen boosheid bij een ernstige of neutrale gelaatsuitdrukking. Het karate-avontuur loopt spaak na enkele weken.

Ik ga met hem vervolgens naar het zwembad. Hij dartelt door het water en zwemt, geen kunst, sneller dan ik. Maar het leven in het bad is vol van verrassingen en opwinding. Sommige autisten kunnen geen drukte aan. Hij ontvlucht het zwembad, het lukt niet.

Kinderen met Asperger zijn als De Kleine Prins van de Franse schrijver Antoine de Saint-Exupéry. Ze komen van een andere planeet. Ze kijken met andere ogen en begrijpen de dagelijkse dingen niet. Ze reageren rechtlijnig en vrezen het onbekende. Beredeneerdheid is hen vreemd. Ze staan alleen in het leven. Tenzij ze creatieve hulp krijgen. Tottenham Hotspur steunt een project met de National Autistic Society voor aspergerkinderen  uit de omgeving van White Hart Lane. De Franse international Pascal Chimbonda aanvaardde het peterschap en geeft geregeld voetbalclinics onder het motto Awesome Hotspur of ‘geweldig Hotspur’.

chimbonda1.jpg

Het resultaat is buiten verwachting, zo meldt ook initiatiefneemster Christina Heidensohn: ‘Kinderen met Aspergersyndroom hebben het moeilijk met sociale interactie. Met negatieve gevolgen voor henzelf en hun familie. Awesome Hotspur brengt hen voetbalplezier en leert hen nieuwe sociale vaardigheden en samenwerken in groep. De coaches hebben zich verdiept in de problematiek van Asperger en anticiperen op problemen. Dankzij het project genieten zij van lichaamsbeweging, ontwikkelden een groter zelfvertrouwen en maakten nieuwe vriendschappen. Voor de ouders betekent dit een enorme opluchting.’ Mijn zoon heeft de weg naar de sport gemist. Bij gebrek aan inzicht en begeleiding. Op zijn zestiende is hij een computerwizard. Hij is lid van een virtuele internationale ‘community’. Misschien brengen we onze volgende vakantie maar in Londen door. Met dank aan Tottenham. lees verder: www.tottenhamhotspur.com en klik op Foundation

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: