RAF WILLEMS: DE POSITIEVE KRACHT VAN CLARENCE SEEDORF: INVESTEER VIA HET VOETBAL IN MENSEN!

april 9, 2008

Clarence Seedorf ontvangt op 16 april het eerste maatschappelijk voetbalverslag op de Meer dan Voetbal Middag in Utrecht.

 

 

 

De motor  van Milan is altijd een – te vaak onbegrepen – buitenbeentje geweest in het nuchtere Nederland. Hij gelooft in een positieve benadering, straalt Surinaamse swing, warmte en nonchalance uit en verkondigt over alles en nog wat zijn mening. Hij schaamt zich evenmin voor onversneden sentiment.

Seedorf is een man van intelligente emotie. Zijn ongeveinsde uitbarstingen in het openbaar van pijn en vreugde na zeges of nederlagen vertolken het patroon van de weg die hij voor zichzelf heeft uitgestippeld én moet gaan, als ware het in een spiritueel ritueel.

 

  

Hij is een wereldburger ‘pur sang’. Met een koffer in Milaan, Madrid, Amsterdam en Paramaribo.

Hij zocht binnen het gestroomlijnde concept van AC Milan de ruimte voor de individualist op en ontwikkelde zicht tot psychologische voortrekker op en naast het veld. Hij kroonde zich tussen 2003 en 2008 met zijn rosseneri  tot kampioen: van Italië, Europa en de wereld.  AC Milan straalde onder zijn impuls on-Italiaans veel spelplezier uit. Seedorf bleef trouw aan zijn ‘oranje’ roots en is als enige – in een zwervende rol – de snelle balcirculatie van het  aloude Ajaxconcept meester op het middenveld van Milan.

Hij vond dat voetbalplezier op straat en verfijnde het in de schaduw van De Meer en het Olympisch Stadion. Daar leerde hij van het beste der werelden. In de periode 1985-’88 stond Johan Cruijff aan het hoofd van Ajax en legde de nadruk op persoonlijke ontwikkeling. Seedorf proefde er van het recht op vrijheid en van de avontuurlijke actie. Hij brak in 1992 door onder Louis van Gaal en die dirigeerde de balans naar collectiviteit en discipline. Steeds op basis van techniek, intelligentie, positiespel en snelheid.

Hij evolueerde ook als mens en neemt gedurfde standpunten in.

 

 

In 2004 steunde hij als ambassadeur het Europees Jaar van Opvoeding door Sport. Dat ligt in het verlengde van zijn levensvisie. Hij ziet in sport een middel om onderwijs, opvoeding en integratie te stimuleren. Naast het veld laat Suriname hem niet los. Hij bouwde er een voetbalstadion: ‘Om de jongeren van de straat te houden en een toekomst te geven.’ In zijn geboortestad Almere accepteerde hij het peterschap van een ‘voetbalbuurtpleintje’.

 

 

Ook in Italië creëerde hij een eigen stichting ten voordele van sociale sportprojecten. Via ‘Champions for Children’ kunnen kinderen studie combineren met sport.

  

Hij  betreurt het gemis aan opvoeding op cultuurgebied: ‘ Wat weten we over mensen  die het land binnenkomen? Wat weten we over vluchtelingen? Scholen hebben de taak om begrip bij te brengen voor verschillende achtergronden en racisme te bestrijden.’ Hij heeft letterlijk en figuurlijk een lange reis gemaakt. Een voetballer – en voorloper – van de nieuwe tijd, met als filosofie: investeer in mensen! Ziedaar de positieve kracht van Clarence Seedorf.

 

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: