RAF WILLEMS: RYAN GIGGS, MISTER MANCHESTER UNITED STEUNT THE FOUNDATION & UNICEF

mei 19, 2008

Ryan Giggs scores a sensational goal! Weerklinkt deze echo ook tijdens de finale van de Champions League? De Engelse voetbalbond roept de solo van Giggs (1973) op 14 april 1999 tegen Arsenal – halve finale, Giggs begint op eigen helft en zet vijf man én keeper in de wind – uit tot de beste uit de waanzinnige geschiedenis van de FA Cup. Ik bedenk: het is misschien wel de mooiste goal uit het rijke archief van The Theatre of Dreams, het droomtheater van Manchester United. Ze past bij hem, ze is geheel en al: Ryan Giggs! Hij bezit de gave der vervoerende versnelling. De verrassingen die hij op de linkerflank uit de voeten schudt, benaderen de heerlijke schitteringen van George Best.

Eerder in de maand won hij zijn tiende titel in de Premier League. Zal er iemand ooit beter doen? Als ManU! tegen Chelsea ook grootste Europacup pakt, tikt de trofeeënteller van Giggs aan op 27! Tot daar de sportieve superlatieven.

 

Tegelijk is hij de integere muiter tegen onrecht.

 

Hij is één van de schranderste pleitbezorgers van United for Unicef en sinds 2000 prominent aanwezig in het partnership. Hij steunde achtereenvolgens programma’s voor Afghaanse weeskinderen en Chinese meisjes met een drugsverslaving, tegen landmijnen in Thailand en voor de slachtoffers van de Tsunami in het Verre Oosten. Hij ontmoette namens Manchester United secretaris-generaal Kofi Annan van de VN op het hoofdkwartier in New York 2003. Tijdens de tour door Zuid-Afrika in de zomer van 2006 werd hij ontvangen door Nelson Mandela, bezocht hij het Tyberberg Children’s Hospital in Kaapstad en trok de sloppenwijken van Soweto in voor een clinic met door aids aangetaste jongeren. Tot in 2010 is hij hét Unitedgezicht van de anti-aidsactie ten faveure van de Nelson Mandela Foundation.

 

Hij heeft ook het mentorschap op zich genomen van het Manchester United Study Support Centre. Dat opende in 2000 zijn deuren. Hiermee onderkent de club de grootstedelijke problematiek en richt zich op jongeren met leerproblemen. Vooral de motivatiepedagogiek doet zijn intrede in het stadion. Het klaslokaal situeert zich in het Museum&Tour Centre van Old Trafford. De lokale scholen – acht basis-, drie middelbare en één bijzondere – krijgen de mogelijkheid tot ‘after school sessions’. Ook in de weekends kunnen leerlingen zich bijscholen in wiskunde, Engels, ICT, geschiedenis, aardrijkskunde, biologie en conversatie. De begeleiding is in handen van studenten van de beide universiteiten van de stad. Het voetbal wordt gebruikt als educatief item.

Een benefietmatch van Manchester United tegen een  wereldsterrenelftal (13 maart 2007) stond volledig in het teken van de Europese éénmaking, ontwikkelingshulp en samenlevingsopbouw. De 74.343 toeschouwers lieten de kassa rinkelen: 1,3 miljoen pond ten voordele van de fors door Giggs gesteunde Manchester United Foundation.

De winger schuwt evenmin de politieke controverse met rechtsradicalen. Hij leent zijn naam aan de protesten van Kick Racism out of Football: Stop the British National Front!

 

Aan het gezaghebbende Franse sportblad L’Equipe verklaart hij met onverholen trots: ‘De helft van mijn familie is zwart. ik voel me zeer verwant met hun kleur en hun cultuur. Ik ben trots op het donkere bloed dat door mijn aderen stroomt, ook al ben ik blank. Ik zal mijn oorsprong nooit verloochenen.’

 

Ryan Giggs zal tijdens de finale van de Champions League het record van Bobby Charlton breken: 759 wedstrijden in het eerste elftal van dezelfde club. Ik doop hem tot de nieuwe Mister Manchester United.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: