RAF WILLEMS: KICK RACISM OUT OF FOOTBALL BIJ FC UNITED OF MANCHESTER

oktober 6, 2008

Van 16 tot 28 oktober loopt de vijftiende uitgave van de actie Kick Racism out of Football! Met deelname van alle 92 Engelse profclubs worden meer dan 1000 plaatselijke evenementen gelanceerd.

 

Ik bezocht twee jaar geleden de People United Day van de kleinste club van Greater Manchester: FC United.

 

 

 

Het is het shirt! De magie straalt ervan af! FC United of Manchester verschijnt onder luid gejuich in de shirts van 1968 op het veld! Dé shirts: deftig rood, met een conventionele witte boord. Van hét elftal van de sixties. Dit is het feest van de herkenning en van de verheerlijking van het verleden. We all love George Best! We all love Denis Law! We all love Bobby Charlton! We all love Matt Busby! En toch: hier proef ik het nieuwe bloed. Hier waait de frisse wind, al is het een herfstbries die het aftandse stadionnetje toch een aangenaam kleurenpalet van vallende bladeren geeft. Het is 2 november 2006 en People United Day bij de FC United of Manchester, gebaard in de schoot van de machtige Manchester United Supporters Trust, met zijn 30.000 leden de grootste democratische supportersbeweging ter wereld. FC United is een prematuurtje, een te vroeg geboren kind. De bevalling verloopt niet zonder pijn en nervositeit. De overname van Manchester United door het Amerikaanse sportmarketingbedrijf van Malcolm Glazer in de lente van 2005 zaait tweedracht, verstomming en vertwijfeling. Er worden harde noten gekraakt en oude, innige vriendschapsbanden vertonen kwalijke en niet meer te lijmen barsten.

Drie maand later staat FC United in de steigers. De jongens en meisjes van de barricades benoemen zichzelf tot members of the board van een club op het allerlaagste niveau van het échte Engelse voetballeven. A matter of true love! Voor hen is het een nieuwe liefde, die de oude vlam voor het grote Manchester United weliswaar niet helemaal heeft doen uitdoven maar toch naar een donkere kamer van het geheugen verdringt. Ze zijn fier op deze oorspronkelijke gemeenschap, die open staat for those who are exclused from Premier League Football. Ze doen een warme oproep: Get into a Game! Watch a Match! Het gebeurt massaal! De ambiance bruist voor en tijdens het spektakel. Gemiddeld zakken meer dan 3000 roodwitte fans af naar de in blauw en geel geschilderde thuishaven van FC Bury, een voorstadje op een half uurtje trammen van Manchester.

 

Hier ontkiemt een kwetsbare bloem. Dit is de voorhoede van een verkwikkende culturele onderstroom in het voetbal: supporters direct! De Manchester United Supporters Trust debiteert: ‘The supporters, not the absentee investors, are our club’s lifeblood. It’s our support, our passion and indeed our funds that propel the club. FC United is an alternative. It’s about football at three o’clock on a Saturday afternoon and standing with your mates on a price you can afford.’

 

Op de People United Day swingt het publiek. De lege staantribune laat zich opsieren met kleurrijke banieren: I don’t have to sell my soul; Hasta la victoria siempre (met hoofd van Che Guevara); FC United Passion, Many Different Colours, One Beautiful Game; United Against Racism; Show Racism the Red Card. Honderden kinderen uit naburige scholen, maar ook van een asielcentrum, trekken met zelfgemaakte posters en tekeningen zingend en wuivend rond het veld. De eretribune is gul met applaus, de Kopstand scandeert minutenlang spontaan People United!

De spelers warmen zich op in truitjes met dezelfde tekst.

FC United of Manchester heeft meer dan 1000 vrijkaarten aan 400 scholen, sociale verenigingen en culturele organisaties uitgedeeld en de dag wordt georganiseerd in samenwerking met de plaatselijke Council for Race Equality. Muziekbands, theatergroepen en dansacts zorgen voor de omkadering. De dag is uiteindelijk in handen van de hele gemeenschap.

 

We love United, we do! De kinderen van de asielzoekers verbroederen met de harde kern. De song suist door mijn oren. FC United wil de beeldvorming van asielzoekers verbeteren. Het optimistische festival eindigt met een pakkend slotwoord: ‘Dit zijn moeilijke tijden voor hen die geregistreerd staan als asielzoekers en vluchtelingen. We worden elke dag met zware problemen geconfronteerd: geen geld, geen werk, geen huis. Voetbal is het enige ding dat ons samenbrengt en ons eenheid schenkt.’

 

FC United of Manchester bewijst dat zelfs de meest kleinschalige club kan meedoen aan de jaarlijkse Kick Racism out of Footballcampagne.

Ik koop mezelf een 68-shirt aan het stalletje van FC United, van de magnificent number seven George Best, de held uit mijn jeugd.

Door mijn hoofd klinkt een versregel van Van Morrison: Too long in exile, just like George Best baby. Kom terug George, naar FC United of Manchester!

Advertenties

Eén reactie to “RAF WILLEMS: KICK RACISM OUT OF FOOTBALL BIJ FC UNITED OF MANCHESTER”

  1. ramzoes said

    Geweldig hoe FC United zich afgezet heeft tegen miljonairs die enkel op eigen gewin uit zijn en hoe het zich nadien ontplooid heeft. Dankzij supporters ontstaat hier een democratische en sociale beweging die zelden gezien is. En dat in schril contrast met de stadsgenoot het “Verenigd Arabisch Manchester City FC”. Zodra de overname van Manchester City door de leden van de Al Nahyan-familie rond was, verdrievoudigde de verkoop van City-shirts. Creatief zijn ze wel en ze staan ook voor diversiteit, die City-fans die de ‘redders’ uit Abu Dhabi met theedoeken op hun hoofd eer toebrachten. Gelukkig waart er op de supporterswebsites nog een kleine minderheid rond die vraagtekens zet achter de toekomst van de club en haar supporters. Hopelijk leiden die vraagtekens tot nieuwe sociale initiatieven bij Manchester City…

    Raf, het is een plezier jouw colums te lezen!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: