RAF WILLEMS: Paulo Coelho: Voetbal verandert de wereld!

januari 7, 2009

25 jaar na de voetbalbeweging van Socrates voor vrije verkiezingen.

Football is changing the world! Het woord is van Paulo Coelho, de Braziliaanse successchrijver van onder meer De Alchemist. Aldus sprak hij op een bijeenkomst ter ere van het WK 2014 in zijn land. Coelho bezit de gave van de profetische rede: ‘A day will come when humankind will be united to the cohesive spirit of the game.’ Is hij de Barack Obama van het gevoelsleven? Hij roept de weerloze mens op tot het vervullen van de droom. De weg naar het geluk openbaart zich via spirituele zingeving na innerlijke herbronning. De tocht van Paulo Coelho verloopt langs het mystieke visioen en eindigt optimistisch: de ‘schat’ is het leven zelf en je kiest wat je ervan maakt. Een simpele maar sterke tijding.

Is het veelzeggend dat een diepzinnige maar vrolijke denker als Coelho het voetbal heeft ontdekt? Hij betreedt het pad van de menselijke ontmoeting, gelooft in de macht van de positieve emoties en onderzoekt de gezonde kracht van de seksualiteit. Hoe verbindt hij dit met het populaire spel om de bal?


Coelho raakte diep onder de indruk van de Duitse voetbalzomer van 2006: ‘I believe that for 30 days (of World Cup 2006) the world became a better place. Not because the conflicts stopped, but because people understand that there is a good fight. When we see football the way we saw in Germany, hope is back.’ Coelho beschreef het WK als de geslaagde combinatie van natuurlijke competitie-instincten en strijdlust voor de overwinning met samenhorigheid, onderling vertrouwen en het recht op individualiteit. Hij verleidde over de hele wereld miljoenen lezers met zijn bezielende boodschappen.

Kent hij de parabel, in zijn eigen land, van Socrates en de Democratia Corintiana, vijfentwintig jaar geleden?

 

Brazilië op het WK 1982: wervelende balcirculatie, drijvend op de dialogen van de voetbalfilosoof Socrates. Eén keer raken. De korte bal wisselde tokkelend af met de lange pass. Futebal Arte dat herinnerde aan de koninklijke kunst van El Rei Pelé en de geniale gekte van Garrincha. Tot de Italiaanse sluipmoordenaar Paolo Rossi drie keer toesloeg en de geelgroene kanaries uit het WK kegelde (3-2). Zelden heeft een ploeg zo de wereldbeker geïmponeerd als Socrates’ Seleçao. Brazileiro Sampaio de Souza Viera de Oliveira werd geboren op 19 februari 1954. Zijn vader doopt hem Socrates, naar de denker uit de Griekse Oudheid. De voetballer Socrates ontdekte bij zijn illustere naamgenoot de belangrijkste levensles: de gedachten zijn vrij! Hij studeerde voor dokter en aan de universiteit werd het verzet tegen de militaire dictatuur (1964-1984) gedoceerd. Socrates bleef als voetballer trouw aan zijn standpunten. Bij Corinthians Sao Paulo, één van de grootste clubs van het land, ondernam hij tussen 1982 en 1984 een uniek initiatief: hij zette met zijn collega’s de beweging Democracia Corintiana op. Als protest tegen de militairen en als oproep tot vrije verkiezingen. De spelers voetbalden zich met deze slogan op het shirt naar het kampioenschap van deelstaat Sao Paulo en probeerden binnen de club het democratisch proces vorm te geven. Ze reageerden tegen de autoritaire aanpak in het Braziliaanse voetbal en eisten, bij meerderheidsbeslissing, inspraak in contractbesprekingen en de verdeling van de recettes. De dagelijkse werking was voorwerp van interne discussie. Men besteedde aandacht aan ‘goed burgerschap’ zoals lid zijn van een politieke partij of deelname aan een maatschappelijk project.


De Democracia Corintiana bepaalde ook de verhoudingen in de bestuurskamer en klopte op tafel voor spelersrechten. Hun belangrijkste daad bestond uit hun openlijk pleidooi voor een vrije democratie. Ze speelden met de dwingende oproep ‘Ga Stemmen’ op de rug. In 1984 stroomden op een protestmeeting in Sao Paulo 1,5 miljoen mensen samen. Socrates voerde het woord. Democracia Corintiana, met veel steun van artiesten, opposanten en zakenlui, maakte duidelijk dat mensen – en dus ook de spelers – bij actieve deelname hun persoonlijke groei konden voltooien. Volgens politicologe Maria Vitoria Benevide was Democracia Corintiana aan het begin van de jaren tachtig een voorloper, die de opening in de dialoog over vrijheid vorm heeft gegeven. De voetbalbeweging van Socrates toonde volgens haar Brazilië de weg naar het geloof in en het respect voor de keuze van de meerderheid: ‘Toen niemand in Brazilië mocht stemmen, deden ze dat al bij Corinthians. Dankzij Democrationa Corintiana.’ In 1984 vielen de militairen alsnog van hun sokkel. Socrates beschouwt de periode van zijn DC als de mooiste van zijn leven. Vijfentwintig jaar later blijft dit een mooie mijmering.

 


Ze zou als het ware uit het brein van Paulo Coelho ontsproten kunnen zijn. Hij bedacht woorden en verhalen die het hart van de mensen troffen. Komt zijn voorspelling over het voetbal uit? Is football changing the world? Yes, we can!

Bij wijze van wens voor 2009.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: