RAF WILLEMS: OVER VOETBAL, DE LIEFDE EN HET LEVEN VAN TIENERMEISJES IN KENIA: MOVING THE GOALPOSTS!

juni 15, 2009

In het jaar 2000 las de Engelse journaliste Sarah Forde een verhaal in de krant over het stadje Kilifi in Kenia. De minister van Volksgezondheid ontmoette er 40 jonge alleenstaande tienermoeders.

Moving the Goalposts in Kilifi

Moving the Goalposts in Kilifi

Ze zongen een welkomstlied met hun baby’s op de rug. De minister zuchtte: ‘Dit vernietigt het leven van de meisjes.’ Sarah Forde, op dat ogenblik als onderzoeker werkzaam in Kenia, nam de koe bij de horens en zette in 2001 – als voormalige jeugdcoach voetbal in Engeland – de organisatie Moving the Goalposts (MtG) op. Met als slogan: Tunaweza! We can do it!

Dat botste aanvankelijk op veel vooroordelen: “Girls don’t need football”. Sarah Forde gaf niet op. Ze groeide uit tot wetenschappelijke onderzoeker rond het thema ‘sport, individuele ontplooiing, vrouwenrechten en sociale rechtvaardigheid.’

MtG begeleidt via voetbal tienermeisjes in hun groei naar volwassenheid en stelt zaken als seksualiteit en HIV/Aids bespreekbaar.
Er werd geïnvesteerd in sport, ontwikkeling en educatie en in omkadering van de wedstrijden met opvoedkundige tips.
Sarah Forde schreef haar ervaringen neer in het boek Playing by their Rules.

Playing by Their Rules

Playing by Their Rules

In 2001 zag de wereld er in Kilifi helemaal anders uit. Het girls’ football and development programme brak op een confronterende wijze met de ‘dagelijkse dingen’: vroegtijdige schooluitval, gebrek aan ontspanningsmogelijkheden, tienerzwangerschappen, vrouwenongelijkheid.

In 2005 opende Sarah Forde haar onderzoek. Ze benaderde, moeizaam en gereserveerd, negen tienermeisjes. Ze zocht haar op in stoffige klaslokalen, in de schaduw van bomen, aan de zijlijn van voetbalvelden.
In het boek voert Forde de meisjes op als hoofdpersonages, ze laat hen in hun eigen woorden vertellen over hun angsten en verlangens.

Over seksuele dilemma’s: relaties met jongens, het vermijden van zwangerschap en abortus, het uitbouwen van duurzame liefdes. Ook over de opleiding: kan de middelbare school worden afgemaakt, bestaat er de mogelijkheid tot hogere studie?

Het zijn vragen die geen vanzelfsprekend antwoord geven in Kenia. Het boek levert zowel schokkende getuigenissen op als hartverwarmende verhalen over het leven van tienermeisjes in het Keniaanse kustgebied. Het geeft zeer concrete voorbeelden van het zinvolle gebruik van de voetbalsport in het wegwerken van met cultuur en tradities verbonden discriminaties en het ontwikkelen van individuele vaardigheden: van zinvolle vrije tijdsbesteding tot het nadenken over de eigen situatie en het veranderen van de sociale context.

Tien speelsters van MtG, die de school vroegtijdig hadden verlaten, volgden een cursus met thema’s als gezondheid, veilige seksualiteit, bespreekbaarheid van menstruatie, geboortebeperking, HIV/AIDS en begeleiding van jongeren. Ze werden de eerste opvoeders die via de voetbalwedstrijden de meisjes de juiste informatie over deze thema’s bezorgden.

De mentaliteit veranderde snel. Levensvragen werden aangesneden, de laagdrempeligheid van het sportveld deed wonderen. Het lidmaatschap van een voetbalclub stuurde ook het, vaak geschonden, zelfvertrouwen van de meisjes in de hoogte. Voetballen bracht een zekere vorm van aanzien met zich mee, volgens een getuigenis van de zestienjarige Kanze: ‘Teachers say football is good. It gives girls confidence and drives away shyness. If you don’t perform well in class but you’re a good player the teachers understand that at least you are good in the field.’

Ook Salma vertelt haar verhaal. Ze is 24 en werd destijds van school gestuurd. Op haar zeventiende sloot ze zich als vrijwilligster aan bij MtG en begon te voetballen. Ze volgde cursussen fotografie, computer en groepsbegeleiding. Vandaag is ze één van de meest gewaardeerde scheidsrechters: ‘Moving the Goalposts has changed my life.’
Sarah Forde stelt enigszins uitdagend: the future of football is feminine!

Moving the Goalposts

Moving the Goalposts

Ze verwijst naar een uitspraak van FIFA-president Sepp Blatter. De man zou de daad bij het woord kunnen voegen en bij voorbeeld dit boek, dat bij gebrek aan middelen is uitgegeven in eigen beheer, kunnen adopteren en publiceren voor een breed publiek.

Vandaag spelen immers meer dan 3000 meisjes voetbal, daar in Kilifi. En ze ontvangen er lessen in weerbaarheid, scholing en ontplooiing bij.
In het verlengde daarvan ligt de story van Mbeyu Akida. Zij is op weg om één van de beste voetbalsters van Afrika te worden. Ze nam als tienjarige leerling deel aan de eerste voetbalprogramma’s van MtG.

Op haar zestiende speelde ze zich in de kijker op de All Africa Games in Algiers (2007). Akida is niet enkel een uitstekende voetbalster, ze is daarnaast één van de beste coaches. Ze draagt het idee van met verve uit: speel voetbal, geniet van het leven, bespreek je sociale problemen en ontwikkel zelfbewustzijn. Draai de doelpaal in de richting die je zelf wil. Moving the Goalposts!

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: