RAF WILLEMS: VOETBALLEN VOOR VREDE PART II

juli 31, 2009

OPEN FUN FOOTBALL SCHOOLS WINT SPORT FOR PEACE AWARD

Het werk van de Scandinavische humanitaire organisatie Open Fun Football Schools werd op 9 juli in Londen bekroond met de Sport for Peace Award.

R0015962%201

De Deense directeur Anders Levinsen ontving de accolade uit de handen van de voormalige Britse eerste minister Tony Blair. Naar aanleiding van de interland tussen Nederland en Macedonië beschreef ik reeds mijn ontmoeting met Levinsen, bij een spreekbeurt van UEFA-president Michel Platini in het Europees Parlement te Brussel.

Het gesprek met hem ervoer ik als fascinerend. De voormalige semi-prof werkte tijdens de burgeroorlog op de Balkan voor de Verenigde Naties. En ontdekte ‘de kracht van de bal’ als middel om kinderen bij elkaar te brengen en hen nieuwe hoop te schenken. Geen vanzelfsprekendheid in het voormalige Joegoslavië. Daar staken extremisten het vuur aan de lont tijdens de beruchte bekerfinale tussen Rode Ster Belgrado en Dynamo Zagreb van 13 mei 1990.

Toen liepen zware incidenten tussen Servische en Kroatische hooligans vooruit op het nakende onheil. De Tijgers van Arkan en de Bad Blue Boys van Tudjman, die zich tijdens de burgeroorlog zouden omvormen tot gewelddadige en ongecontroleerde paramilitaire organisaties, scandeerden rancuneuze slogans.

Een bestorming van het veld ontaardde in een massale vechtpartij met 150 gewonden. Een televisiedocumentaire zou later duiden hoe de vijandschap via het stadion werd gevoed en escaleerde in een nachtmerrie.

Iljo Dominkovic herinnerde het zich met een grondige afkeer. Hij is een Bosniër met een Kroatische achtergrond en bekleedde een hoge functie in de voetbalbond van zijn land. Hij legde een mooie getuigenis af in het jaarrapport 2007 van Open Fun Football Schools:
‘Anders Levinsen came here with a dream in 1998. The war had barely ended and none of us knew how to move on with our lives. Darkness and hatred ruled.’

Dominkovic had het beeld in zijn hoofd van jonge mannen die, terwijl ze zaten te wachten op hun vertrek naar het front, de tijd doodden met een vorm van ongeorganiseerd voetbal: ‘None of us dreamt that we one day could play against the enemy.’

De voetbalvelden lagen bezaaid met mijnen, de infrastructuur was vernield en er vond een menselijke catastrofe plaats. Anders Levinsen speelde de vermoorde onschuld en hield hardnekkig vast aan zijn ideeën: spelende en gelukkige kinderen, dankzij de bal.

Zijn concept sloeg aan: spelplezier voor iedereen; gelijkheid tussen meisjes en jongens op elk niveau (spelers, coaches, leidinggevenden en officials); doorbreken van etnische, culturele en religieuze codes en achtergronden; educatie via de cursussen. Verder hamerde hij op de samenwerking met plaatselijke overheden, voetbalclubs en onderwijsstructuren.

Een grondige evaluatie in 2007 gooide enkele bemoedigende antwoorden in de groep. Onder meer op de vraag ‘Bent u van plan om nieuwe multi-etnische activiteiten op te zetten?’ Vrijwel alle participanten oordeelden ook dat de sportieve en sociale waarden hun kijk op het leven ten gunste hadden veranderd. In het document droeg deelneemster Vesna haar waardering uit.

Ze leerde van voetbal houden omdat het haar de kans heeft gegeven nieuwe relaties op te zetten met kinderen waarmee ze tijdens de oorlog geen contact mocht hebben: ‘Open Fun Football Schools have made me love football. We do not hate somebody because they have a different skin colour or religion. We are all equals.’

De utopie van Anders Levinsen werd werkelijkheid. De onderscheiding voor zijn werk was meer dan terecht. Ik zag hem lachend op de foto met zijn Sport For Peace Award en genoot mee in zijn plaats.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: