RAF WILLEMS: OVER DE GOEDE, GEKKE MAN, DE BAL EN DE VLUCHTELING: WWW.THESHIRT2010.NET!

november 9, 2009

Soms is het goed het ‘halvezoolschap’ met iemand te delen. Te weten dat je niet alleen staat met je bizarre gedachten omtrent ‘voetbal, solidareit & ambiance’. Zo kwam ik vorige maand Bjorn Heidenstrom tegen, met dank aan Jan Caers, de commerciële manager van de club KVC Westerlo, in de Vlaamse Kempen op een half uurtje rijden van de Nederlandse grens. Jawel, ze bestaan: businessboys met een hart voor het sociale. Jan Caers verricht goed werk ter zake bij ‘Westel’ en ontving onze Noorse vriend in het nieuwe themacafé van de club. Daar overhandigde hij hem het truitje met de liefdevolle geel & blauwe kleuren. De dag nadien zaten we samen in Brussel, pizza’s te verorberen op kosten van de Belgische Profliga, het kàn! De Koninklijke Belgische Voetbalbond liet zich eveneens van zijn beste zijde zien en schonk een shirt weg van de Rode Duivels. Een etmaal later woonde Bjorn gratis en voor niets de wedstrijd België-Turkije bij, de vuurdoop voor Dick Advocaat.
Who the hell is Bjorn Heidenstrom? Met een Noorse streep door de o in de naam. Wel, dat zal ik u vertellen. Hij was enkele jaren semiprofspeler en studeerde marketing. Hij stond aan het hoofd van de Noorse topclub IF Valerenga en veranderde er grondig de mentaliteit. IF Valerenga kampte jarenlang met overlast van rechts-radicale hooligans. Als aandachtige lezer van deze weblog bent u dan gewaarschuwd want u weet intussen wat dit betekent: veel geweld in en rond het stadion, criminaliteit, vecht- en zuippartijen en racistische spreekkoren. Omdat Bjorn een kleine krachpatser is, gooide hij al eens letterlijk zijn gewicht in de strijd. Hij riep ook de gemiddelde fan op om zich af te zetten tegen het beroerde gelul. Het hielp, de racistische klanleden dropen op den duur af met de staart tussen de benen, oftewel bekeerden ze zich tot minder ranzig gedrag. Men houdt het niet voor mogelijk, maar ja hoor, ook dàt kan! Vandaag heeft Valerenga – met de projecten Soccer Against Crime en Valerenga against Racism – de vurigste supporters van Noorwegen.

Maar nu blijft u nog steeds in het ongewisse over de markante daden van Bjorn Heidenstrom. Hij noemt zichzelf ‘the crazy man of football’. En gelooft dat er zoiets bestaat als een relatie tussen ‘voetbal’, ‘goede doelen’ en ‘gekte’. Hij vertrok in de zomer van 2009 aan het Nobel Peace Centre in Oslo en reist richting Robbeneiland in Kaapstad, Zuid-Afrika. Niet zomaar, wel met de fiets! U leest dit goed! Hij kreeg een mountainbike cadeau van Hyundai Heavy Industries Noorwegen om deze tocht te voltrekken. Bjorn draagt een boodschap van vriendschap uit en verzamelt voetbaltruitjes om deze te symboliseren.

091109 Column Raf The Shirt 2010

Hij wil arriveren in Zuid-Afrika tegen mei 2010, net voor de aanvang van het WK Voetbal. Onderweg tracht hij minstens 2010 voetbalshirts te verzamelen. In Zuid-Afrika worden deze dan samen genaaid tot één groot shirt. Bjorn heeft hier een blijde boodschap achter gestopt: via de bal aandacht opeisen voor de vluchteling, voor het probleem van mensen die over de hele aardbol op de dool zijn omdat zij hiertoe werden gedwongen door geweld, haat, hongersnood, klimaatrampen. U hebt nog een oud voetbalshirt in de kast hangen, waar u vanwege uw obesitas toch niet meer in past? Als de weerlicht naar de website http://www.theshirt2010.net en vis het adres uit in Noorwegen waar uw truitje naartoe kan worden gestuurd. Trek de aandacht op het probleem van de vluchteling. Hoe dan ook: steun de goede, gekke Noorse man van het voetbal. Soms is het leuk om het ‘halvezoolschap’ met iemand te kunnen delen.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: