RAF WILLEMS: EEN WK 2018 STEUNFONDS HAITI VOOR MANNO SANON

februari 8, 2010

De spirit van de zwarte Johan Cruijff.

De Haitiaans tragedie heeft ook de voetbalwereld niet onberoerd gelaten. De FIFA heeft 2,2 miljoen Euro veil om de sportinfrastructuur herop te bouwen. Vele voorzieningen zijn vernietigd. Ook in Nederland en België werd geld verzameld door de professionele clubs.
Ik roep om, vanuit deze inkomsten, een Nederlands-Belgische WK 2018 Steunfonds ‘Manno Sanon’ te lanceren.
De zwarte Johan Cruijff werd hij genoemd.

Wie was hij? Emmanuel Sanon (25 juni 1951 – 21 februari 2008) werd bij zijn begrafenis herdacht als ‘un objet d’art du football haitien’. Zijn doelpunt tegen Italië op het WK van 1974 maakte hem wereldberoemd. Hij versloeg, na een mooie ren en knappe schijnbewegingen, de Italiaanse doelman Dino Zoff en verbrak diens record van 1142 minuten zonder tegendoelpunt. Sanon dompelde Haiti onder in een langdurige carnavalssfeer. Een collectieve hap naar adem, als reactie op de dictatuur van Duvalier, de wrede Baby Doc. Voetbal kreeg in een Haiti een ondergrondse allure. De Haitiaanse diaspora in de Verenigde Staten beschouwde de matchen van het nationale team als een oncontroleerbare, creatieve kracht. Met Sanon als uitblinker: 47 goals in 106 interlands.
De wijze waarop hij Zoff te grazen had genomen, openbaarde als het ware het bestaan van Haiti aan de wereld. Sanon verdiende er een transfer mee naar de Antwerpse club Beerschot. Hij speelde er van 1974 tot 1980 en won in 1979 de Beker van België. Met een ongrijpbare actie leidde hij het winnende doelpunt in. Vooral het samenspel met Juan Lozano – de statenloze Spaanse artiest, later bij Anderlecht, waarvoor de jonge Ruud Gullit in 1981 en 1982 speciaal naar Brussel reisde – zorgde voor spektakel. Lozano tikte met een ‘crochet’ of zes de tegenstander dol en lepelde de bal in de ‘loop’ van Sanon. Schijnbeweging-op-speed, keeper voorbij én binnen! In de 35-jarige geschiedenis van het Belgische profvoetbal (1974-2010) verdient Sanon meer dan een bijzondere vermelding. Pelé nam het op in zijn Top 100 van het WK.
Hij voetbalde ook nog in de Verenigde Staten en verdiende in 1999 de trofee ‘Haitiaanse atleet van de eeuw’. Zijn populariteit kende geen grenzen, ook in het muzikale milieu en in kringen van kunstenaars werd hij aanbeden.
In 1998 stichtte hij de Fondesa: Fondation Emmanuel Sanon. Met als doelstelling: de promotie van cultuur, onderwijs en sociale waarden via het voetbal. Fondesa wilde jongeren van de straat houden; hen met preventieve activiteiten behoeden voor criminaliteit en druggebruik; een veilige omgeving aanbieden. Met het voetbal als hulpmiddel: ‘giving youth an alternative to anti-social activities and firing their imagination and creating a more favorable interactive social climate in Haiti’.
Boegbeeld Sanon steunde ook Futbol para la Vida, een campagne rond het bespreekbaar maken en vermijden van HIV/AIDS.
Op 21 februari 2008 overleed hij aan kanker. Over zijn doelpunt tegen Dino Zoff vertelde hij in zijn biografie: ‘I beat defender Spinosi with my speed. One-on-one with Dino Zoff, and the goal was wide open. I dummied to go left, and then went right. I rounded him, and rolled the ball into the net.’
Ik weet niet of Fondesa vandaag nog bestaat. Het lijkt me wel hét moment om een Nederlands-Belgisch WK 2018 Steunfonds Manno Sanon op te richten en zijn geest nieuw leven in te blazen. Met de bal van de straat naar de school. Een SOS Kinderdorp naar hem genoemd? In de spirit van Sanon.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: