RAF WILLEMS: VOETBAL VERSUS HOMOFOBIA

februari 23, 2010

Roze revolutie graag!

Op 19 februari 2010 werd de campagne ‘Football against Homophobia’ gelanceerd.

Vuile Flikkers! Voil Jeanetten! Bloody Poofs! U kent ze wel, het zootje mensen dat alle remmen loslaat op een voetbaltribune.
Zou het echt zo erg zijn? Neem nou David Beckham. Tien jaar geleden verbaasde hij zich over het feit dat binnen het voetbal niemand voor zijn homoseksuele geaardheid durfde uit te komen. Wat zei die dwaze Becks dan? Even diep ademhalen, want met name ‘de wereld van de showbizz veranderde mijn kijk op de seksuele verschillen tussen mensen.’ Er volgde nog meer: ‘Met mijn vrouw Victoria bezocht ik vaak homoclubs. Zij amuseerde zich dan alleen op de dansvloer, terwijl alle mannen zich rond mij verdrongen. Dat stoorde mij niet. Het was altijd great fun in de gaybars.’

U begrijpt: van dan af kreeg de blonde god – die graag als gigolo poseerde en ongeveer elke onmogelijke haarsnit uitprobeerde – niet alleen vrouwenslipjes naar het hoofd gegooid maar ook elk mogelijk denkbaar scheldwoord van de slechte smaak. En toch: geen voetballer is populairder geweest dan hij. Geen shirt ging meer over de de toonbank in Manchester, Madrid, Milaan en Los Angeles. Zelfs deze David Beckham had geen oren naar de oproep van de Justin Campaign: Football versus Homophobia! Justin Fashanu pleegde zelfmoord in 1998. De zoon van een Nigeriaanse advocaat ging als eerste zwarte speler door de barrière van 1 miljoen pond toen hij in 1981 tekende voor het Nottingham Forest van Brian Clough. De beroemde coach stond bekend om zijn radde tong. Hij hekelde in het openbaar Fashanu’s voorkeur voor de ‘gay bar’ en bespotte hem als ‘vuile flikker’. Justin werd ook door zijn op het hoogste niveau voetballende broer John in het openbaar geminacht als een ‘outcast’ en stapte na vijftien jaar in 1994 uit de sport, gedegouteerd door het schunnige geschamper in de stadions.
Clough betuigde, rijkelijk laat, in zijn autobiografie spijt over de eigen botte handelswijze. Wat als David Beckham nog in Engeland zou gevoetbald hebben? Zeker, het ellendige en onverbeterlijke rechtse-ratjetoe-rapalje gijzelt het voetbal al decennia met geweld, grievende spreekkoren en racistisch gejank. Een beetje beschaafde ouder houdt zijn kinderen thuis van de wedstrijden. Het blijft een domme minderheid, moedwillig en malicieus. Haar hatelijk en grof gehuil bepaalt te vaak het beeld van het publiek. Een onderzoek naar supportersopinies van de Gay Rights Campain Group Stonewall leverde desondanks bevredigende resultaten op. Tweeduizend Britse voetbalfans werden ondervraagd. Drie op vijf zijn van oordeel dat antihomosongs verhinderen dat een speler zich zou ‘outen’. Twee op drie hebben geen probleem met het feit dat een voetballer zijn geaardheid zou tonen en willen bovendien maatregelen tegen het ‘homobashen’.
En toch durfde er geen voetballer in de Premier League de nek uitsteken voor een filmpje van de Justin Campaign, ter ondersteuning van Football versus Homophobia.
De Engelse krant The Guardian vroeg zich vertwijfeld af: ‘Can gay footballers ever come out?’
Zelfs David Beckham wist er geen raad mee.
Een roze revolutie graag! Met een roze voetbalschoen? Naar Belgisch model. Vorig jaar spraken liefst 70% van de Belgische profspelers zich uit tegen homo’s. Als reactie riep de rebelse radiozender Studio Brussel ‘de roze schoen’ in het leven, naar analogie met de ‘gouden schoen’, die jaarlijkse de beste Belgische voetballer bekroont. Winnaar Wim Wauters speelde bij een amateurelftal. Zijn ploegmaats toonden hun zin voor humor door een keer met zwembroeken onder de douche te gaan staan. Sta op, vuile voetbalflikker! Surf naar http://www.thejustincampaign.com!

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: