RAF WILLEMS: PIET DEN BOER, BOEGBEELD VAN BELGISCH G-TOERNOOI

augustus 3, 2010

Kent u Piet den Boer? U kent hem niet? Hij is nochtans een rasechte Rotterdammer. Ik zou zelfs meer zeggen: geboren en getogen in de wijk Sjaarloos, Charlois. U weet, dat zijn de mannen van stavast! Piet (1958) begon daar lekker te voetballen bij de amateurs van de Charloisse VV, een fiere vereniging die pas na 100 jaar de geest gaf. Het spiedend oog van Excelsior Rotterdam kreeg hem in de gaten. Op Woudenstein leerde hij de roodzwarte song ‘Ferme jongens, stoere knapen’ uit het hoofd en kopte en knalde en passant 26 potten in 34 wedstrijden binnen: topschutter Eerste Divisie én promotie via play-offs in 1982. Compleet onverwacht verkoos Piet de Belgische tweede klasse boven de Nederlandse eredivisie. Het contract van KV Mechelen deed de bankier-in-spe watertanden. De geelrode traditieclub werd overgenomen door het telecombedrijf Telindus van John Cordier. Den Boer beleefde zeven vette jaren: titel in tweede in 1983 en, onder coach Aad de Mos, de Belgische beker (1987), de Europacup voor Bekerwinnaars (1988, tegen Ajax), Europese Supercup (1988, tegen PSV) én landstitel (1989). Mét vrijwel steeds Piet in de hoofdrol: 88 doelpunten in 213 matchen, én op de juiste plaats in de finales van Belgische en Europese beker. Het enige doelpunt van die match schreef Den Boer telkens op het conto. Scoren tegen Ajax Amsterdam (1-0) in Straatsburg, mei 1988? Ha, nu herinnert u zich plots Piet den Boer! Het volstond niet voor Rinus Michels om hem op te nemen in de selectie voor het EK 1988, al stond hij vanzelfsprekend na Johnny Bosman en Marco van Basten in de pikorde. Terwijl zong hij uit volle borst en trots het lied van de ‘Malinois’: ‘de club zal zegepralen, ’t is de club van geel en rood, trotseert de hinderpalen, door dapperheid in nood’.
Dat belette hem niet om in 1990 een toptransfer te realiseren naar Bordeaux en prompt veertien treffers aan te tekenen en met de Girondins tweede van Frankrijk te worden.
Den Boer bleef ‘hangen’ in Belgie en tilde als intussen ‘eeuwige Mister Malinois’ – en ook met kennis van zaken vanuit het bankwezen – zijn in zware financiele troubles verkerende lievelingsclub in 2003 mee uit het moeras.
Vijf jaar later aanvaardde hij het ambassadeurschap van ‘Hattrick’, het Open Stadionproject dat de gezworen levensbeschouwelijke rivalen KV – in 1904 ontstaan uit het katholicisme – en Racing – in hetzelfde jaar geboren uit de liberale vrijzinnigheid – met elkaar delen.
Hij raakte gecharmeerd door het Nationale G-Voetbaltoernooi van de Nederlandse Coaches Betaald Voetbal, waarbij jonge spelertjes met een beperking van overal te lande komen om samen te voetballen onder het motto ‘voetbal is van iedereen’. En dat is het! Op 28 juli presenteerde hij met zijn team de eerste editite van Football Kick-Off. Verschillende toptrainers en clubiconen gaven gehoor aan de oproep om 16 ploegen en bijna 200 spelers te begeleiden.
Piet den Boer keek na afloop ‘moe maar tevreden’ terug op het geslaagde initiatief. Hij gelooft in de positieve kracht van het voetbal en hoopt op meer sponsors en deelnemers voor de volgende aflevering. ‘Football Kick Off moet een nationaal evenement worden in de agenda van het Belgische voetbal.’ De wens is vaak de vader van de gedachte. Men gelooft iets omdat men wil dat het zo is. Hij bracht deze doelstelling meteen in de praktijk: ‘Met Football Kick Off wint iedereen!’ Een Mechelse Rotterdammer als boegbeeld van het Belgische G-toernooi: u kent hem nu wel. De naam is Den Boer, Piet den Boer.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: