RAF WILLEMS: INTERNAZIONALE: DE HERINNERING AAN GIACINTO FACCHETTI

september 6, 2010

FC Twente schiet in haar eerste groepswedstrijd van de Champions League meteen de hoofdvogel af en neemt de handschoen op tegen de winnaar van de editie van 2010: Internazionale Milaan.

4 september is sinds 2006 de dag van de dood voor de nerazurri. En tegelijk de dag dat Internazionale terug tot leven komt. Dan wordt Giacinto Facchetti (1942-2006), die tijdens zijn presidentschap aan de gevolgen van kanker overleed, herdacht. Dan schrijft Massimo Moratti, de huidige voorzitter, een brief aan zijn gestorven voorganger. Dan rijst er enige beschaving op de blauwzwarte internetfora. Dan vertellen Interista eenvoudige, weemoedige boodschappen over het boegbeeld van hun club. Dan brengt men de Fondazione Giacinto Facchetti onder de aandacht: http://www.fondazionegiacintofacchetti.it. Met de slogan un gol per la vita verzamelt zoon Gianfelice – wat een ontroerende toespraak tijdens de viering van het eeuwfeest in 2008 – fondsen voor wetenschappelijk onderzoek ter bestrijding van kwaadaardige tumoren, de immer sinistere mormels die zelfs de schijnbaar onverwoestbare Giancinto Facchetti hebben geveld. Massimo Moratti verklaarde het nummer 3 van Facchetti voor altijd ‘heilig’ en ‘ontastbaar’. Het zijn dingen die door mijn hoofd spoken als ik op de Piazollo Angelo Moratti (1909-1981) wandel. Het plein voor San Siro is genoemd naar de industrieel die Internazionale in de bloeiperiode, de tijd van Facchetti, van de jaren zestig onder de vleugels had. Angelo is de vader van Massimo en de grondlegger van de oliedynastie die Inter sinds decennia financiert.
Als ik het museum onder het stadion Giuseppe Meazza bezoek, valt mijn oog op een vergeelde affiche van de opera van Gianpaolo Muliani: Per Sempre Inter. Dat betekent: ‘voor altijd Inter’. Het heeft ook een muzikale connotatie want de opera- en operettesfeer is prominent aanwezig wanneer men over ‘Internazionale’ spreekt. Niet voor niets volgt blauwzwarte bestuurskamer de wedstrijden vanuit de Scala Stair.
De naam Internazionale heeft vrouwelijke verleiding in zich en zou ook inzake intrige, verraad en dramatiek niet misstaan tussen beroemde Italiaanse operavertolkingen: Rigoletto, Il Trovatore, La Traviata, Internazionale.
In die geschiedenis heeft Giacinto Facchetti een bijzondere plaats. Op foto’s pronkt hij met twee Europese en wereldbekers en met talrijke accolades.
De factor Facchetti. De sleutel van het catenaccio. Coach Helenio Herrera (HH) – de belangrijkste uitvoerder van deze bedenkelijke tactiek van ‘dubbele grendels’ op de verdediging – doopte hem om tot una colonna fondamentale della mia Inter.
Met zijn verfijnde traptechniek goed voor bijna zevenhonderd duels en liefst 75 doelpunten tussen 1961 en 1978: als linksachter, een oprukkende vleugelverdediger in een verderfelijk systeem. Facchetti verbande de traditioneel geschoolde, robuuste achterspeler naar de coulissen en gaf de destructieve defensie van Inter een menselijk gelaat. Hij was het paradepaardje van de trainer van wie de initialen (HH) voldoende waren voor wereldfaam. De Magiër, de Slavendrijver. Die veroverde de wereld dankzij de kunst van het ‘difensivista’, met Facchetti als zijn belangrijkste artiest.
In het museum onder het stadion stel ik vast dat elke Interesta dat met de nodige ingetogenheid sinds 2006 op 4 september herdenkt: per sempre Facchetti. Un gol per la vita.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: