RAF WILLEMS; JURGEN KLOPP, DU POPSTAR

mei 28, 2011

Rote Erde, Gelbe Wand, Echte Liebe.

Ik ga op zoek naar Jurgen Klopp. Vergeet Guardiola en Ferguson. No more Mourinho. Jürgen Klopp is dé coach van dit seizoen!
Het is de dag van het Duitse kampioenschap 30 april 2011. Picknikken in het park, de vrouwelijke voetbalfan is een feit. Partysfeer, wir rocken Dortmund. De spelersbus arriveert. Met de letters: BVB 09 ECHTE LIEBE!  De kleuren geel & zwart domineren de skyline, Schwarz wie Kohle, Gelb wie Bier. Dit is Borussia, het kloppend hart van de stad.

Ik zit alleen op een bank van das Rote Erde Stadion, daterend uit de jaren twintig van vorige eeuw. Oude betonnen staanplaatsen, klassieke bogen, ijzeren relingen en een atletiekpiste. De hoofdtribune schurkt aan tegen het Signal Iduna Park: meer dan 80.000 supporters, waaronder 25.000 op de staantribune Gelbe Wand. Futurisme mengt zich met archeologie. Voor mij kijken honderden hossende mensen naar een groot televisiescherm. Eén man beweegt zich voortdurend door het beeld. Hij zuigt de camera’s naar zich toe.

Daar is Jürgen Klopp (1967)!
Ik denk aan zijn afscheid van Mainz 05, zomer 2008. Twintigduizend roodwitten in de regen op het stadhuisplein. Zingend voor een snikkende man met een brilletje. Na 21 jaar – 13 als speler, 8 als trainer – ruilde hij het koldereske carnavalsoord in voor het roerige Ruhrgebied. Negen begrippen verschijnen op een televisiescherm en symboliseren zijn persoonlijkheid: vooruitgang, vriendschap, hart, trouw, menselijkheid, competentie, liefde, optimisme, plezier. Kloppo ten voeten uit, the-hero-next-door, de held van om de hoek. Met een T-shirt, een trainingsjekker en een baseball cap. Stoppelbaard, sigaar in de smoel, bril. Bril? Bril! In 2008 verkozen tot Spectacle Wearer of the Year. Vergeleken met Peter Fonda uit de cinemaklassieker van de sixties: Easy Rider. 

Zelfspot, charisma, grenzeloos optimisme én toch loert het ontploffingsgevaar om de hoek! Kloppo trapt al eens van woede een reclamebord om, struikelt over de netten wanneer hij juichend naar de fans loopt of slaat zijn bril stuk bij een kopstootomhelzing met zijn spelers. Zijn commentaar bij elk doelpunt van zijn team: Wooahaaraaooor! Zijn stijl: jeansbroek, trainingsvest, driftige coaching, emotionele intelligentie, pedagogische begeleiding en rechtlijnige uitspraken.  Hij liefkoost de ‘familiale anarchie’: eerst de familie, dan voetbal, voetbal, voetbal en vervolgens doet men wat men wil. Dat schrikt ‘deftige’ clubs als Bayern München en Hamburger Sport Verein af. Edoch niet de euforische fans van de staantribune Gelbe Wand, met wie hij zich vereenzelvigt: ‘Ohne Trainer gehen wir nicht nach Hause.’ 

Jürgen Klopp is zichzelf en gooit zijn zwakke plekken op straat. Tegelijk is hij bedreven in de sportwetenschap – universiteit Frankfurt – en de voetbalcoaching – universiteit Keulen – en weet hij waarover hij praat, eigenlijk meer: doceert. Zijn filosofie? De bal! De pressing, de jacht. De Sehnsucht boven de tactiek. Pure lust. Kracht verbonden aan cultuur. Aanvallen met passie. Agressief, snel spel, met stof tot nadenken. Tegelijk: de drang tot winnen. Het pyschologische schaakspel met de rivaal: voor de match grijnzend voor Van Gaal gaan staan. Geen team in de Bundesliga dat het spel vrolijker van verdediging naar aanval verlegde dan Borussia Dortmund. Geen elftal dat zich meer bediende van de combinatie techniek-diepgang.

Jürgen Klopp is een kind van de West-Duitse voetballente van 1972, net als geestesgenoot en bondscoach Joachim Löw. Das Kurzpassspiel, van het hoogste niveau, die Kunst des Fussballs. De alternatieve generatie rond Günter Netzer als frivole winnaar van het Europees Kampioenschap. De internationale pers dweepte met de Mannschaft: ‘Het is een plezier om naar de Duitsers te kijken. Ze brengen elegant en creatief voetbal met onbegrensde mogelijkheden.’ Daar haalde hij zijn inspiratie. De krant Frankfurter Allgemeine Zeitung dichtte Klopp de kracht van de eeuwige jeugd toe: ‘Romantiek wint van realisme. Het gevoel verslaat het geld.’

 Als mens straalt hij een principieel optimisme uit. Hij verkeert vrijwel steeds in goede stemming. Hij sloot aan bij de Evangelische Kirche en bidt elke dag. De ‘cult-coach’ hanteert een open geloofshouding, houdt van rituelen en komt tot rust in een kerk. Hij getuigt: ‘Geloof speelt zich vooral af in mijn hoofd en mijn hart.’ Hij verbindt zijn wereldbeeld met godsdienst en geschiedenis. Hij leest middeleeuwse literaire klassiekers, deelt de overtuiging van ‘het leven na dit leven’ en ziet in zijn christendom een morele leidraad. In een gesprek met een religieus-filosofisch magazine vatte hij het belangrijkste van zijn inborst samen als: ‘Vergeef ons onze schulden, zoals wij ook vergeven aan onze schuldenaren.’ Deze zwaarwichtigheid brengt hij in de juiste verhouding met zijn zin voor absurde humor.

Jürgen Klopp heeft ook gevoel voor solidariteit. Zijn tweede vrouw Ulla Sandrock is auteur van kinderboeken. Ze schreef het tweeluik ‘Tom und der Zauberfussball’ en ‘Tom und der Zauberfussball in Afrika’. Over zelfbewustzijn, het maken van keuzes en het leren van samenwerking. En de wijze waarop voetbal daar een rol kan in spelen. Klopp keek een oogje mee en dicteerde het woord vooraf. Ulla Sandrock leidde een jeugdinternaat in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Ze betoogt: ‘Ik wil kinderen de cultuur en schoonheid van Afrika bijbrengen.’

Hij duikt geregeld op in de sector van het ‘Soziales Engagement’. Onder meer als ‘gezicht’ van de actie Fair Trade waar hij met een banaan in de hand poseerde voor een poster. Hij verleende zijn medewerking aan een campagne voor hernieuwbare energiebronnen. Met de uitspraak: ‘Ik ben een energieverbruiker. Als het hier naar zweet stinkt, dan ben ik dat.’ Hij dook ook de radiostudio in voor een voetbalhoorspel over emotionele momenten ten voordele van Roten Keil, een organisatie tegen kinderprostitutie.

Vanuit de Rote Erde zie ik hem verdwijnen in de dansende massa van de Gelbe Wand. Dat is echte Liebe. Oudere hippies voetballen in het park met Marokkaanse jongeren. De bal rolt in mijn richting. Ze nodigen me uit om hem terug te trappen. Mijn ingenieuze lobje blijft in een graszode steken.

Men scandeert en zingt Kloppo, du Popstar! Hier staat de Bono van het voetbal, de beste coach van het seizoen. Ik zocht en vond Jürgen Klopp.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: