RAF WILLEMS: DISCOVER FOOTBALL BERLIJN: BRAZILIE WINT HET SOCIALE WERELDKAMPIOENSCHAP

juli 7, 2011

The future of football is feminine, part two

Discover Football. The Female Perspective. Ontdek het voetbal vanuit het vrouwelijk perspectief!

En lees slogans als: ‘Football is encouter. Football brings people together. Football is culture.’ Toegegeven, uit mijn mond zou dit ongeloofwaardig en onbeholpen klinken. Daarom zeggen we dit niet zelf, we tekenen het op bij anderen. Ik reisde er zelfs voor naar Berlijn, voor het eigen gelijk heeft een mens iets over. Ik bezocht op zondag 3 juli de finale van Discover Football.

Men omschrijft het als het ‘sociale’ wereldkampioenschap. Het is een internationaal vrouwenvoetbal-, muziek- en filmfestival in stadionnetjes en sporthallen van de wijk Kreuzberg. Het evenement duurde een week en vormde een onderdeel van het FIFA Frauen Welmeisterschaft. Een jury onder leiding van wereldbekerhoofd Steffi Jones en DFB-voorzitter Theo Zwanziger selecteerde teams uit Togo, Rwanda, Kameroen, Brazilië, India, Israël-Palestina, Frankrijk en Duitsland. Niet op basis van technische kwaliteiten, wel voor de wijze waarop: ‘Fussball als Form des Empowerments marginalisierter Gruppen.’ Het gaat met andere woorden om ontwikkelingsprojecten voor vrouwen waarbij het voetbal een centrale plaats heeft gekregen.

Ik ontmoet Monica Besser, een Braziliaanse zangeres in Berlijn. Ze steekt de klassieke bossa nova in een modern popjasje en mengt invloeden van drum’-n-bass met soul. Ondanks haar nog jonge leeftijd, klinkt de stem diep en doorrookt. Ze begeleidt haar landgenoten van Estrela Sports, uit het hart van Rio de Janeiro: Female, Futebol, Favela.

 

Aan de voetbalschool in de favela schrijven meisjes van acht tot achttien jaar zich in. Monica Besser: ‘We vechten zowel voor de kwaliteit van hun leven als voor gelijke rechten. We willen hen van de straat houden, uit de handen van de drugshandelaars. Ze moeten eerst studeren, dan pas mogen ze voetballen. We leiden hen op tot uitstekende speelsters maar helpen hen ook in de deelname aan de samenleving.’ De invloed van Estrela Sports op de gemeenschap is intussen behoorlijk groot. Sinds de oprichting in 2009 namen meer dan 100 meisjes deel aan allerlei competities en educatieve activiteiten. Talrijke vrijwilligers geven op hun beurt enige zin aan hun bestaan. Naast het sportieve en het sociaal-culturele element trekt Estrela Sports ook een ondernemende troefkaart: toerisme en ondersteuning bij ontplooing van professionele voetbalinzichten.

‘Presidente’ Eliane Nascimento runt de club met stevige hand. Ze legt uit hoe drugstrafiek, prostitutie, geweld en criminaliteit de favela verpest: ‘We pakken de problemen aan op het basisniveau. We bieden onze voetbalsters zowel een warme thuis als een vorm van comfort. Dankzij het voetbal krijgen ze de kans om de klassieke rolmoddelen naast zich neer te leggen en een nieuwe identiteit op te bouwen. De meeste meisjes voetballen sinds hun kindertijd en koesteren een droom.’ Dat getuigt op haar beurt deelneemster Diana: ‘Voetbal is mijn therapie, het doet me mijn problemen vergeten.’

Estrela Sports gooide de ellende stukje bij beetje om. Dat deeltje van de favela’s heeft kleur gekregen. De club werkt ook een doelstelling uit op lange termijn. Muzikante Monica Besser neemt in 2013 deel aan het uitwisselingsprogramma tussen Duitsland en Brazilië: ‘We moeten het idee van een vrouwencompetitie uitdragen. Dan geven we deze meisjes een droom, kunnen ze misschien een carrière maken en houden we hen uit de klauwen van de ellendige traffic. Laten we dat verbinden met het WK 2014 en de OS 2016.’

Estrela Sports versloeg in de finale Espérance uit Rwanda met 4-1.

Buiten regende het onophoudelijk, binnen scheen even de zon.

Op het grote televisiescherm juichte het publiek voor doelpunten van Marta tijdens Brazilië-Noorwegen. Een uur later stonden de meiden van Estrela Sports te zwaaien met hun beker. Ze ontdekten het voetbal vanuit het vrouwelijke perspectief. Discover Football, the female perspective.

Wat mij betreft: the future of football is feminine!

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: