RAF WILLEMS: BEND IT LIKE MAGIC MARTA! GOALS FOR GIRLS!

december 20, 2007

De kracht van het vrouwenvoetbal

Magic Marta! Hebben haar Braziliaanse dribbels en doelpunten – ze behoren tot de beste momenten van het voetbaljaar 2007 – op het WK voor vrouwen in september u ook zo vertederd? Of verkoos u de inzichten van de Duitse Birgit Prinz? De vergelijking met de speelse spiritualiteit van Ronaldinho en het technisch-tactische meesterschap van Franz Beckenbauer ligt voor de hand maar doet eigenlijk deze topspeelsters onrecht aan.
Weet u dat voetbal de snelst groeiende vrouwensport ter wereld is? Tachtig procent van de meer dan 25 miljoen voetbalsters is jonger dan twintig. In Engeland steeg het aantal clubs het voorbije decennium van 80 tot een slordige 8000.
In Duitsland volgden ruim acht miljoen kijkers op televisie de finale Duitsland-Brazilië.

Ik denk aan Bend it like Beckham! Deze film handelt over de lotgevallen van het in Engeland opgroeiende Indiase meisje Jesminder. Ze wil voetballen tegen de zin van haar ouders in. De uitspraak ‘Bend it like Beckham’ betekent twee dingen: krom de bal letterlijk zoals alleen David Beckham dat kan. Figuurlijk mag het geïnterpreteerd worden als: zoek je zelf, wees een individu, droom je droom! Steeds meer vrouwen kiezen voor het voetbal en botsen vaak op behoudsgezinde culturele en godsdienstige vooroordelen.
Ik denk aan Off Side! Deze prent vertelt het verhaal van een Iraans meisje dat, als jongen verkleed, in het stadion probeert te glippen om de wedstrijden van het nationale elftal te zien. Als ze gesnapt wordt, belandt ze in de cel. Op ludieke wijze kegelt de cineast deze ridicule regel omver: ‘Hoe kan je iemand het recht ontzeggen om naar een voetbalmatch te kijken?
Daarom stond deze Women’s World Cup in het teken van de campagne Goals for Girls!: ‘to promote education, gender equality and the right to play for women’. Goals for Girls richt – via Unicef – in verschillende landen de Child-Friendly-Schools op. Deze scholen bieden een veilige en gezonde omgeving aan voor de ontwikkeling van het emotionele, psychologische en lichamelijke welzijn van meisjes. Het rapport ‘State of the World’s Children 2007’ onderstreept dat sport een krachtig instrument kan zijn in het counteren van discriminatie omdat het rolmodellen aanreikt en vaardigheden aanleert zoals zelfvertrouwen, samenwerking en respect voor anderen. Het vrouwenvoetbal staat, ook in Nederland, op de drempel van de doorbraak. Dat zullen zelfs de hooligans van Den Haag en Utrecht niet kunnen verhinderen. Daarom steun ik het voorstel van de Italiaanse bondscoach Caroline Morace: verplicht elke club tot de oprichting van een vrouwenteam met jeugdafdeling en professionaliseer de infrastructuur. Ik voeg er aan toe: zorg voor een dubbel vrouwen-mannenwedstrijdpakket.
De zestien deelnemers aan het WK beloofden hun inzet voor de Child-Friendly-Schools. Ik roep de pas gelanceerde Nederlandse vrouwencompetitie op hetzelfde te doen. Sluit je aan bij deze actie en organiseer elk jaar een gemeenschappelijke voetbaldag ten voordele van een goed doel, hier of elders.
Geniet u intussen ook op de FIFA-website van hét magische doelpunt van dit WK? Kijk en besef: het is Bend it like Magic Marta!

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: